Cees van Dam

Home                         Cees van Dam                 Publications                 Consultancy                  Advisering                   Contact OK

Cees van Dam

Passagiersrechten


Order Air Passenger Rights |   Bestel Passagiersgids   |   Download iPhone App   


App                Blog                PassagiersGids          Case Law           Rules 


Cees van Dam is een expert op het gebied van Europese passagiersrechten. Voor iedereen die vliegt, schreef hij de PassagiersGids. In 2011 publiceerde hij de allereerste App over passagiersrechten. De Gids en de App bevatten een schat aan praktische informatie voor iedereen die vaak, af en toe, of bijna nooit vliegt.

Luchtvaartmaatschappijen zijn niet gek op Cees van Dam en ze vinden de PassagiersGids geen leuk boekje. Want daarin staat iets te duidelijk uitgelegd waar passagiers recht op hebben. Dat bepalen luchtvaartmaatschappijen liever zelf. De App vinden ze daarom ook niks.ACTIVITEITEN


12 mei 2012

Cees van Dam is opnieuw te gast bij Kassa. Deze keer gaat het over een valkuil-bepaling in de algemene voorwaarden van de KLM. Als je namelijk het eerste deel van je reis (bijvoorbeeld Brussel-Amsterdam of Dusseldorf-Amsterdam) niet volgens het ticket aflegt, is de rest van je ticket volgens die valkuil-bepaling ongeldig. Van KLM moet je dan een nieuw ticket kopen. Hetzelfde gebeurt als je van een retourticket de heenweg overslaat. Maar in al deze gevallen is die valkuil-bepaling ongeldig en mag KLM zich er niet op beroepen. Ook al staat het zo in de algemene voorwaarden. Meldt dit soort gevallen bij de redactie van Kassa.


31 maart 2012

Cees van Dam is te gast in het VARA programma Kassa, dat opnieuw aandacht besteed aan de weigering van luchtvaartmaatschappijen om passagiers compensatie te betalen in geval van langdurige vertraging. Hij denkt dat het Europese Hof mogelijk nog voor de zomer uitspraak zal doen en dan het Sturgeon-arrest uit 2009 zal bevestigen.


27 maart 2012

Artikel in de NRC over recente ontwikkelingen in Luxemburg en Brussel met mijn commentaar.


21 april 2011

Cees van Dam lanceert zijn Engelstalige App over Passagiersrechten. De App kan worden gebruikt op de iPhone, de iPad en de iPod touch en kan worden gedownload in de App Store. Vooralsnog gratis...


25 oktober 2010

De Kantonrechter in Breda is van plan om aan het Europese Hof van Justitie prejudiciële vragen te stellen over het Sturgeon-arrest. Dat kan ze beter niet doen want daarmee zou ze naar de bekende weg vragen.

Kantonrechter Breda gaat naar bekende weg vragen - Tussenvonnis Kantonrechter


<< Nieuw >>

PassagiersGids

Je rechten bij problemen op het vliegveld

Altijd een praktisch cadeau

Je vlucht geannuleerd of vertraagd? Aan boord geweigerd? Dan moet de luchtvaartmaatschappij zorgen dat je zo snel mogelijk op je bestemming komt. Of je ticket terugbetalen. Daar bovenop heb je vaak recht op een paar honderd euro.

Luchtvaartmaatschappijen sturen je in zulke gevallen meestal met een kluitje in het riet. Met de PassagiersGids kan je dat niet gebeuren. Daarin vind je duidelijk uitgelegd waar je recht op hebt. Deze gids bespaart je niet alleen geld maar kan je ook geld opleveren.

De PassagiersGids is onmisbaar bij het voorbereiden van je reis, bij annulering en vertraging en ook bij bagageproblemen, bijvoorbeeld als je koffer beschadigd is of zoek raakt. Of je nu een ervaren passagier bent of voor de eerste keer vliegt, de PassagiersGids hoort in je handbagage.

Prijs: € 9,95

Verkrijgbaar bij de ANWB winkels (=> adressen) en in de ANWB webwinkel (=> hier).

Bestellen

ReizenMagazine twitterde op 25 september:

#Passagiersgids van C van Dam: rechten bij problemen op het vliegveld, zelden zo’n complete claimgids gelezen;#airlines zullen wakker liggen.


<< 14 mei 2010 >>

Cees van Dam reageert op twee reacties op zijn artikel 'Luchtvaartmaatschappijen zijn niet gek op passagiersrechten' in het Nederlands Juristenblad.

Nederlands Juristenblad 14 mei 2010

<< 15 april 2010 >>

Na het Duitse Bundesgerichtshof (18 februari 2010), volgt ook het Handelsgericht Wien de beslissing van het Europese Hof van Justitie in Sturgeon (19 november 2009) en kent compensatie toe aan vertraagde passagiers.

Beslissing Handelsgericht Wien

<< 19 maart 2010 >>

'Luchtvaartmaatschappijen zijn niet gek op passagiersrechten', schrijft Cees van Dam in het Nederlands Juristenblad.

Artikel Nederlands Juristenblad


<< 5 maart 2010 >>

Zoals verwacht volgt ook de Nederlandse rechter de Sturgeon beslissing van het Europese Hof van Justitie en wijst compensatie toe aan passagiers van vertraagde vluchten.

Rechtbank Haarlem 24 februari 2010


<< 18 februari 2010 >>

Het Duitse Bundesgerichtshof (BGH) beslist in navolging van het Sturgeon-arrest van het Europese Hof van Justitie van 19 november 2009 dat passagiers met een vertraging van drie uur of meer recht hebben op compensatie. Het BGH verwerpt de verweren van de luchtvaartmaatschappijen. Cees van Dam voorspelde deze beslissing al in zijn advies van 25 januari 2010.

Persbericht Bundesgerichtshof

Beslissing Bundesgerichtshof


<< 27 januari 2010 >>

Na het Sturgeon arrest van het Europese Hof van 19 november 2009 blijven luchtvaartmaatschappijen weigeren compensatie te betalen aan passagiers met meer dan drie uur vertraging. Een rapport van Cees van Dam maakt duidelijk dat hun argumenten ondeugdelijk zijn. Hij concludeert dat luchtvaartmaatschappijen doorgaan met het schenden van Europese passagiersrechten en er slechts op uit zijn om het betalen van compensatie aan vertraagde passagiers verder te vertragen. Mede op basis van Van Dam's rapport heeft EUclaim een paar duizend dossiers aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat overgedragen en gaat de Inspectie nu tot handhaving over. Die kan boetes opleggen tot € 74.000.

Compensatie voor passagiers van vertraagde vluchten

Het Financieele Dagblad

EUclaim

 

<< 18 december 2009 >>

Commentaar op de beslissing van het Europese Hof van 19 november 2009 (zie hieronder) over passagiersrechten in geval van vertraging.

Europees Hof laat luchtvaartmaatschappijen opnieuw in het stof bijten

 

<< 15 december 2009 >>

De Europese Commissie start een openbare consultatie met betrekking tot de toekomst van de rechten van luchtvaartpassagiers. Deze openbare consultatie loopt tot 1 maart 2010 op de website van de Europese Commissie en zal worden afgesloten met een openbare conferentie in Brussel in de lente van 2010.

Europese Commissie

 

<< 19 november 2009 >>

Sturgeon/Condor (C-402/07): In een spectaculair arrest heeft het Europese Hof beslist dat passagiers van vluchten met een vertraging van drie uur of meer recht hebben op compensatie, tenzij de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat de vertraging is veroorzaakt door buitengewone omstandigheden. Het Hof herhaalt dat een technisch probleem aan een vliegtuig geen 'buitengewone omstandigheid' is, tenzij het voortvloeit uit gebeurtenissen die niet inherent zijn aan de normale uitoefening van de activiteit van de luchtvaartmaatschappij en deze hierop geen daadwerkelijke invloed kan uitoefenen.

Arrest Hof van Justitie

Commentaar: Europees Hof laat luchtvaartmaatschappijen opnieuw in het stof bijten


Wetten en rechtspraak

Verordening (EG) 261/2004 inzake passagiersrechten (luchtvaart)

 
Copyright (C) 2007 Cees van Dam - All Rights Reserved.
Site by AshwinDigital